Διακοπές στα μαγευτικά Σύβοτα ΘεσπρωτίαςΤα Σύβοτα απέχουν 25χιλ. από την Ηγουμενίτσα που είναι και η πρωτεύουσα του Νομού Θεσπρωτίας στον οποίο ανήκουν.

Απέχουν 25 χιλ. από την Πάργα στην οποία μπορεί να πάει κάποιος ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο για να απολαύσει τη μαγευτική θέα που προσφέρει η διαδρομή αυτή.

Απέναντί μας είναι το Νότιο μέρος της Κέρκυρας και λίγο πιο Νότια τα νησιά Παξοί και Αντίπαξοι.

12 km από τα Σύβοτα είναι το χωριό Πέρδικα με τις γνωστές παραλίες Κερασοστάσι και Αρίλας και με φθηνές ταβέρνες.

Τα Σύβοτα βρίσκονται στη περιφέρεια Ηπείρου, στο νότιο παραλιακό άκρο του Νομού Θεσπρωτίας.

Τα Σύβοτα είναι γνωστά από την αρχαιότητα, από τη Ναυμαχία των Συβότων το 433 π.Χ. μεταξύ των Κερκυραίων και των Κορίνθιων, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των Νήσων των Συβότων και του Κάβου της Λευκίμης. Αυτή η Ναυμαχία ήταν η μεγαλύτερη μεταξύ Ελληνικών πλοίων.

Σύμφωνα με αυτά που γράφει ο Θουκυδίδης, τα αίτια της Ναυμαχίας ήταν η διεκδίκηση από τους Κορίνθιους της Επιδάμνου (σήμερα είναι Αλβανικό έδαφος) αποικίας των Κερκυραίων, ο στόλος των οποίων νίκησε τον στόλο των Κορινθίων το 435 π.Χ. σε σύγκρουση μεταξύ τους στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αλβανίας. Δυο χρόνια αργότερα, το 433 π.Χ. ένας δυναμικός στόλος των Κορίνθιων με σύμμαχους τους Αθηναίους αποφάσισε να τιμωρήσει τους Κερκυραίους. Έτσι ακολούθησε η Ναυμαχία των Συβότων στην οποία έλαβαν μέρος στο σύνολο 290 τριήρεις, από τις οποίες 150 ήταν Κορινθιακές, 110 Κερκυραϊκές και 30 Αθηναϊκές, το πλήρωμα τους ήταν 58.000 άντρες, αφού κάθε τριήρεις είχε 200 άντρες (οπλίτες, κωπηλάτες, και λοιπό πλήρωμα). 70 Κερκυραϊκές τριήριες βυθίστηκαν και 30 Κορινθιακές, τα 100 αυτά πλοία με τον οπλισμό των πολεμιστών (σπαθιά, βέλη, περικεφαλαίες κλπ), και τον οπλισμό των πλοίων (άγκυρες, αμφορείς, κλπ) βρίσκονται σήμερα στο πυθμένα της θαλάσσιας περιοχής των Συβότων. Επί Τουρκοκρατίας μετονομάστηκε “Μούρτος” από το όνομα του Προκρίτου ο οποίος λαφυραγωγούσε τα διερχόμενα εμπορικά πλοία και μέχρι το 1959 όπου ξαναπήρε το αρχικό της όνομα, Σύβοτα.

Τα τελευταία χρόνια, τα Σύβοτα, είναι οικισμός χτισμένος σ’ ένα μικρό στενό κόλπο, στη παραθαλάσσια κοσμοπολίτικη περιοχή της Θεσπρωτίας με τα συμπλέγματα των νησιών Άγιος Νικόλαος, Μαύρο όρος, Μουρτεμένο και Μπέλλα Βράκα, όπου μπορεί κανείς να τα επισκεφθεί με βάρκα, ενώ οι δαντελωτές πεντακάθαρες παραλίες που προσφέρονται για κολύμπι είναι πολλές (Ζάβια, Μέγγα Άμμος, Μικρή μέγα άμμος, Πισίνα, Σπηλιά, Μπέλλα Βράκα, Ζέρι, Γαλλικός μώλος, ΔΕΗ κ.α.). Σημείο συγκέντρωσης του εγχώριου και διεθνές jet set, τα Σύβοτα αποτελούν πόλο έλξης μεγάλου αριθμού επισκεπτών.

Σύβοτα Θεσπρωτίας του Πράσινου και του Γαλάζιου. Γνωρίστε τα..

Τουριστικός Οδηγός

Τα Σύβοτα Θεσπρωτίας (Μούρτος) είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό όπου το καταπράσινο τοπίο αγκαλιάζεται από θάλασσα με μοναδικό μπλε που φτιάχνει μια ειδυλλιακή εικόνα.

περισσότερα